Ikan BAKAR Melaka Terbaik

Hari tu bercuti ke Melaka, baru tahu yang Melaka memang banyak tempat makan yang best dan sedap. Kalau nak makan malam, destinasi yang dicadangkan sudah tentulah ke medan ikan bakar. Tapi mana yang TERBAIK?

Jom kita tengok 4 destinasi ikan bakar Melaka terbaik yang menjadi pilihan orang ramai. Satu kesimpulan yang boleh dibuat di 4 destinasi ikan bakar di Melaka, “MAKAN DENGAN NASI LEMAK” & “MEDAN”. 4 Destinasi ini ialah Medan Ikan Bakar Muara Sungai Duyong, Medan Ikan Bakar Umbai, Medan Ikan Bakar Serkam dan Medan Ikan Bakar Alai di Crystal Bay.

medan ikan bakar sungai duyong melaka

1. Ikan Bakar Melaka di Sungai Duyung – destinasi ikan bakar Melaka paling POPULAR

Ada dua kedai ikan bakar di area Sungai Duyong ini iaitu Anjung Muara Sungai Duyong dan satu lagi ialah Medan Ikan Bakar Muara Sungai Duyong.

ikan bakar melaka terbaik

Yang sering menjadi pilihan orang ramai kalau nak makan ikan bakar Melaka terbaik ialah di Medan Ikan Bakar Muara Sungai Duyong. Jangan tertukar pulak yer. Lokasinya betul-betul di area kuala/muara Sungai Duyong. Kalau nampak kedai makan ada signboard merah tulis Mamee dan Muara Sungai Duyung, memang yang itulah tempat ikan bakar Melaka yang terbaik dan tersohor.

Antara menu makanan yang menarik di sini:

  • Ikan Jenahak
  • ikan siakap
  • kupang
  • sotong
  • siput buluh/pepahat
  • kepah

Dan banyak lagi jenis-jenis ikan yang saya sendiri pun tak kenal. Dari segi pilihan seafood yang ada memang A++.

kedai ikan bakar melaka best

Beratur 2 kali

Kalau di hari hujung minggu atau cuti umum, memang di sini sungguh ramai pelanggan dan kena beratur panjang. Walaupun dah tahu kena beratur panjang, tapi masih ramai pelanggan tetapnya yang datang. Ini kerana servisnya agak laju kalau dibandingkan dengan jumlah pengunjung yang ada di sini.

Nak kata laju sangat tu tidaklah, bergantung kepada berapa banyak menu yang anda order. Biasanya dalam 20 ke 30 minit dah sampai selepas order.

Kebiasaannya anda kena beratur 2 kali, pertama kena beratur untuk mengambil meja makan. Seterusnya bila dah dapat meja makan, kena beratur sekali lagi untuk order ikan bakar. Apa boleh buat, kalau dah namanya kedai ikan bakar Melaka yang paling sedap katanya, semestinya ramai orang.

Kalau datang ke sini anda boleh pilih nak makan ikan bakar bersama nasi putih ataupun nasi lemak. Nasi lemak bungkus dia memang menepati piawaian ‘Lidah-Lidah Nasi Lemak Antarabangsa Satu Malaya’.

 

Yang menjadikan nasi lemak ini makin best, semestinya hidangan menu makanan laut ber’bakar’ yang dipilih. Sangat fresh terutamanya ikan-ikan ! Mungkin kerana lokasi Medan Ikan Bakar Muara Sungai Duyong ini yang sebelah jeti membuatkan stok ikan segar sentiasa ada.

medan ikan bakar melaka sedap

Luas dan selesa

Selain itu, kedai ini juga bagi saya sangat selesa. Luas dan terbuka. Meja yang ada di sini pun pelbagai saiz, ada yang panjang dan ada yang kecil. Sesuai kalau nak datang makan malam di sini berdua atau secara berkumpulan.

Kalau di waktu senja, memang cantik view matahari terbenam dari sini. Ada sungai, ikan bakar, angin sepoi-sepoi bahasa dan sunset ! speechless.

Koordinat GPS: lat/lng: 2.174706,102.28884

Nak tahu perkembangan lanjut sila ikuti mereka di fanpage rasmi di sini.

ikan bakar melaka umbai

2. Ikan Bakar Parameswara di Umbai Melaka

Koodinat GPS: lat/lng: 2.156199,102.336036

 

Satu lagi destinasi ikan bakar Melaka yang sering menjadi terjahan pengunjung ialah di Ikan Bakar Melaka Umbai atau juga dikenali sebagai Ikan Bakar Parameswara.

Seperti di Medan Ikan Bakar Sungai Duyong, di sini juga menyediakan pelbagai jenis ikan-ikan, kupang, sotong, kerang dan sebagainya untuk pelanggan. Jenis masakan yang disediakan juga pelbagai samaada seafood ala thai, kerabu, goreng-gorengan dan lain-lain yang biasa kita dengar.

Ada juga makanan santai yang lain yang menjadi pilihan pelanggan di sini seperti otak-otak Melaka.

ikan bakar melaka paling sedap

Yang membezakannya resepi kedai masing-masing dari segi cara membakar dan cara buat sambal/sos ikan bakar. Konsep penyediaan makanan di sini tiada bezanya, anda datang, pergi ke kaunter ikan, pilih ikan, timbang dan pilih jenis masakan yang anda nak rasa.

Seperti juga di medan ikan bakar lain di Melaka, di sini juga menyediakan nasi lemak bungkus sebagai alternatif lain untuk nasi putih. Memang macam gitu kot orang Melaka makan ikan bakar dengan nasi lemak. Pelik tapi benar dan sedap. 🙂

Lokasinya juga sangat menarik yang mengadap ke arah Selat Melaka, dan kalau time senja nan merah, memang ‘port baik punya’ untuk photoshot atau selfie. Ruangan kedai makan pun luas, terbuka dan sesuai untuk datang berdua atau secara grouping.

Waktu operasi Ikan Bakar Umbai Melaka ini ialah dibuka pada setiap hari (kecuali Isnin) dari tengahari hingga lewat malam. Jadi kalau nak makan ikan bakar Melaka time lunch hour, bolehlah singgah ke sini.

Apa-apa persoalan di kedai makan ikan Bakar Parameswara ini, anda boleh hubungi:

Salah satu kedai ikan bakar di Melaka yang popular dan selalu ramai orang. Jadi kalau kena menunggu lama dan beratur panjang, jangan ‘ketat muka’ sudah. Sapa suh pi. 🙂

medan ikan bakar serkam

3. Medan Ikan Bakar Melaka Serkam

Koordinat GPS: lat/lng: 2.136029,102.382995

Selain di Ikan Bakar Melaka di Sungai Duyong dan Umbai, satu lagi destinasi ikan bakar selera Melaka yang juga popular di kalangan pelancong ialah di Medan Ikan Bakar Serkam yang terletak di Merlimau, Jasin dan berdekatan degan Masjid Jamek Serkam. Jaraknya sekitar 30 km dari bandar Jasin.

ikan bakar melaka serkam

Jauh sikit dari bandar Melaka kalau nak dibandingkan dengan lokasi di Sungai Duyong dan Umbai, tetapi kalau anda dari Muar, di sinilah destinasi ikan bakar Melaka yang akan anda jumpa dulu.

Kalau anda perasan, konsep destinasi di kebanyakan ikan bakar di Melaka yang popular lebih kurang sama. Tepi pantai/muara dan ada ‘Medan’. Kalau anda di Medan Ikan Bakar Serkam, cari gerai nombor 1 dan sebelah surau (Gerai Mohd Nizam bin Abdullah).

Untuk tempahan di gerai Mohd Nizam ni boleh hubungi di 012-385 5858 / 012 628 0344.

Parking kereta di sini juga luas dan senang selain ada kemudahan asas lain seperti tandas awam dan surau. Selain itu pantai pun dekat, anda boleh juga bersiar dan berjalan ambil angin pantai kalau rasa nak berkejaran di gigian pantai.

Waktu operasi di Ikan Bakar Melaka Serkam pula bermula agak lewat, dari 4 petang sampailah ke 2 am. Destinasi ini juga sering menjadi pilihan warga kota terutamanya bikers yang bermotor besar yang konvoi ke Melaka.

4. Medan Ikan Bakar Alai di Crystal Bay, Melaka

Koordinat GPS: lat/lng: 2.172994,102.311379

ikan bakar melaka alai

Satu lagi medan ikan bakar di Melaka yang turut tidak ketinggalan menjadi terjahan-terjahan para pelancong iaitu Ikan Bakar Alai di Crystal Bay, Alai, Melaka.

Kalau nak cerita bab menu masakan dan seafood apa yang ada di sini, memang semuanya ada dan fresh. Keunikan menu masakan di sini semuanya lebih kurang sama.

Banyak gerai di sini dan yang sering menjadi pilihan pengunjung ialah di gerai no 7 iaitu Rose & Ali Ikan Bakar.

Alamat penuhnya, No. 7, Crystal Bay, Sungai Punggur Alai, 75460 Melaka.

Banyak juga gerai-gerai di sini dan rata-ratanya memang sentiasa ramai orang. Terpulang kepada anda gerai mana nak pergi kerana semuanya nampak menarik. Nak cuba satu-satu gerai memang payah !

Itulah dia 4 Medan Ikan Bakar Melaka yang popular dan sering menjadi pilihan pengunjung. Menu masakan ikan bakar mana yang best dan paling sedap sebenarnya bergantung kepada lidah masing-masing. Soalan yang subjektif susah nak jawab.

Semoga membantu kita semua menerjah ke lokasi-lokasi ikan bakar di Melaka kelak. Selamat mencuba dan jangan lupa SHARE yer. Wassalam.

WhatsApp Tempahan !